Blog Posts

post-thumb-single
11 February
0

Mobiliteitsbudget, het zakgeld van de zaak

We kennen het allemaal nog wel, je bent een jaar of 10 en je krijgt een paar guldens per week aan zakgeld om uit te geven. Een budget om uit te geven aan wat je maar wilt of kunt bedenken. Een eerste gevoel van keuzevrijheid. Nu we een paar jaar ouder en wijzer zijn werken wij bij een werkgever. De helft van ons werkenden woont niet in dezelfde stad als het bedrijf waar wij werken, dat kan prima, zo groot is de reis door Nederland niet. Maar betekent wel dat wij dienen te reizen naar ons werk, met de fiets, de leaseauto of het openbaar vervoer. We hebben allemaal onze voorkeur of budget en hierbij ondersteunt je werkgever je in bepaalde mate met bijvoorbeeld een reiskostenvergoeding of leaseauto. In veel gevallen is de medewerker afhankelijk van de keuze van zijn werkgever als het gaat om de reiswijze of budget.

Een vraag die je jezelf kan stellen is dan ook, is dit altijd de beste wijze? Op een zonnige dag met de tram naar je werk terwijl een fiets op dat moment vele fijner is. Of een afspraak in het centrum van Amsterdam, is het dan handig om € 5,- per uur te betalen na minuten lang gezocht te hebben naar een parkeerplaats? Zoals vroeger je eerste gulden zorgde voor een keuze maakt het mobiliteitsbudget ditzelfde mogelijk. Zelf verantwoordelijk zijn voor de dagelijkse zakelijke reizen en inzicht krijgen in deze keuze. Wat bespaar ik op mijn budget als ik niet dagelijks in de file sta of met lekker weer de fiets pak…

Om dit voor elkaar te krijgen is een werkgever nodig die meedenkt met zijn medewerkers. Om te beginnen een mobiliteitsonderzoek (gesubsidieerd via BeLikeUs te verkrijgen) waarmee de huidige mobiliteit in kaart wordt gebracht en de bruikbare alternatieven op een rijtje worden gezet. Vaak wordt hierna begonnen met de inzet van een mobiliteitspas waarmee zowel getankt kan worden als het openbaar vervoer kan worden gebruikt. Door actieve communicatieprogramma’s worden medewerkers gestimuleerd op het gebruik van deze mobiliteitspas. Gebruik van het OV wanneer dit daadwerkelijk zin heeft, niet als het reizen met de auto veel gemakkelijker is in de praktijk. Eerlijk advies gericht op het persoonlijke budget, dan werkt een mobiliteitsbudget in de praktijk. Middels dit mobiliteitsbudget heeft men een keuze, staat deze keuze altijd klaar om gebruikt te worden en sluit het geen andere keuzes uit. Met zakgeld van de zaak kan je zelf kiezen waar je het budget aan uitgeeft.

BeLikeUs zorgt ervoor dat deze keuze voor iedereen beschikbaar is.

Davy van de Haar

About the Author

Jonge communicatiespecialist met een passie voor technologie en auto's. Gespecialiseerd in data-analyse ter behoeve van zakelijke mobiliteit en gedragsverandering.

Is gek op z'n stad Amsterdam...

0 comments

Regels voor reageren

Alle reacties dienen te worden gekeurd door BeLikeUs alvorens geplaatst te worden. U kunt bij het plaatsen tags als bold, italic en underline gebruiken. HTML kan dus gebruikt worden bij uw reacties. Wij zien uw reacties graag verschijnen!

Our Clients

close